Veel gestelde vragen...

Veel gestelde vragen...

Lees hier je antwoord...

Wat is de ideale leeftijd om te leren zwemmen?

Voor kinderen van 0 tot 4 jaar is het aanleren van zwemslagen nog erg lastig. Jonge kinderen kunnen wel al leren zichzelf te redden in het water. Het Nationaal Platform Zwembaden/NRZ stimuleert ouders om de Baby- en Peuterzwemlessen met hun kind te volgen. De essentie ligt in het idee dat jouw kind bijvoorbeeld leert draaien, drijven en vanuit het water op de kant te klimmen.


Wanneer kan ik mijn kind opgeven voor zwemles?
Opgeven voor zwemles kan vanaf drie jaar oud. Je kunt jouw kind bij de receptie van het zwembad of digitaal via onze webshop inschrijven. Om jouw kind in te kunnen schrijven dien jij eenmalig € 33,70 aan inschrijf- en administratiekosten te betalen. 


Mijn kind is ziek geweest. Mag zij/hij de zwemles inhalen?
Inhalen van een zwemles is niet mogelijk. Wel bestaat er een regeling voor langdurig zieken. De eerste twee lessen zijn voor eigen risico, daarna wordt de leskaart verlengt. Wij willen op deze manier stimuleren dat jouw kind met regelmaat de zwemlessen volgt. Wij houden dan ook een plekje gereserveerd voor jouw kind.


Moet ik mijn kind afmelden bij ziekte?
Indien jouw kind door langdurig ziek zijn 2 of meer lessen (achter elkaar) niet kan komen, dan verzoeken wij jou om contact op te nemen met de receptie van het zwembad. Bij verzuim geldt een eigen risico van twee weken.

Gaan de zwemlessen door in de vakantie?

In de schoolvakanties gaan de zwemlessen door volgens het reguliere rooster *m.u.v. de zwemlessen tijdens de zomervakantie, deze komen te vervallen. Tijdens de zomervakantie zijn er wel zomer zwemlessen te reserveren. Hiervoor dien jij jouw kind apart op te geven bij de receptie van het zwembad.

Kan ik de dag of tijd van de zwemles van mijn kind veranderen?
Ja, je kan een verzoek tot het wisselen van zwemdag/tijd sturen naar: zwemzaken.stichtsevecht@sportfondsen.nl. Indien er plek is op het niveau van jouw kind op de gewenste dag/tijd zal hij/zij kunnen worden overgeplaatst.


Kan ik de lesgever spreken over de vordering van mijn kind?
Je kunt de onderwijzer(es) aan het einde van de kijklessen spreken over de vorderingen van jouw kind. Wil jij graag tussendoor weten hoe het met de zwemvaardigheden van jouw kind gaat? Raadpleeg dan ons leerlingvolgsysteem. Bij dringende vragen kan jij de zwemzaal betreden tijdens de laatste 5 minuten van de zwemles. Houdt hierbij wel rekening met de volgende les, deze dient ook weer op tijd te beginnen.

Mag mijn kind tijdens de zwemles een zwembril op?
Nee. Tijdens de zwemlessen willen we jouw kind zo goed mogelijk voorbereiden op onverwachte situaties. Als jouw kind onverwacht in het water terecht komt, heeft jouw kind geen zwembril op en moet jouw kind zich ook in deze situatie kunnen redden.


Waarom moet mijn kind voor het A-, B- en C- Diploma door een gat duiken onderwater?
Sinds 1998 moeten kinderen bij het diplomazwemmen onderwater door een gat zwemmen, dat verticaal in het water hangt. Deze opdracht is toegevoegd omdat het Nationaal Platform Zwembaden/NRZ het belangrijk vindt dat een kind niet alleen onder water kan zwemmen, maar zich ook kan oriënteren door om zich heen te kijken. Die vaardigheid wordt getoetst door het kind, met open ogen, door het gat te laten zwemmen.


Waarom is het ene kind sneller dan het andere kind?
Alle kinderen kunnen leren zwemmen, maar niet alle kinderen doen dit op hetzelfde tempo. 80% van de kinderen is gemiddeld, 10% haalt zijn diploma's sneller en nog eens 10% doet er langer over. Dat is heel normaal. Dat een kind meer oefening nodig heeft dan gemiddeld, kan te maken hebben met de motoriek, cognitieve ontwikkeling en eerdere zwemervaring. Niet iedereen ontwikkelt zich in hetzelfde tempo. Vaak heeft het echter te maken met angst. Het scheelt enorm als je jouw kind op tijd leert wennen aan water. Het behalen van een diploma lukt het snelst als de opleiding zonder onderbrekingen verloopt.


Is het beter om te kiezen voor zwemles in een kleine groep?
Het NPZ-NRZ heeft onderzoek gedaan naar de invloed van de grootte van de groep bij zwemlessen. Daaruit blijkt dat de groepsgrootte geen cruciale factor is bij de snelheid waarmee een kind zijn diploma haalt. Echter is voor sommige kinderen een kleinere groeps grootte een pre om minder afleiding/prikkels te ontvangen en hun leerproces hierdoor te versnellen.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.